Colonoscopia mai putin dureroasa

Hepatita B: rezultate promitatoare ale noilor tratamente antivirale HBV
3 mai 2018
Elastografia Hepatica ARFI-SW
14 iunie 2018
Show all

Conform studiilor efectuate la nivel mondial, insuflatia cu CO2 (in loc de aer) elimina o mare parte din disconfort si durere atit in timpul cit si dupa endoscopie.

Distensia lumenului intestinal este necesara pentru introducera tubului endoscopic si vizualizarea atenta a mucoasei. Aerul este folosit pe scara larga pentru a realiza aceasta distensie a lumenului. Avantajul folosirii aerului consta in faptul ca este foarte ieftin si accesibil. Dar acest aer este foarte putin absorbabil si se elimina greu din tractul gastrointestinal provocand distensie si durere. La retragerea endoscopului, pentru a reducere disconfortul produs de procedura, medicul trebuie sa absoarba acest aer. In ciuda respectarii acestei tehnici, multi pacienti (aproximativ jumatate) acuza durere si discomfort postprocedural iar 12% dintre pacienti acuza durere severa si la 24 ore dupa interventie.

Aparatura si tehnica endoscopiei a evoluat foarte mult in ultimii ani (in sensul cresterii flexibilitatii scoapelor si a volumului de aer insuflat), inca sunt multi pacienti care acuza dureri provocata de distensie dupa interventie. Insuflarea de CO2 elimina acest disconfort produs de distensia de lunga durata a intestinului datorita faptului ca se resoarbe mult mai rapid decit aerul.

CO2 se absoarbe de aproximativ 160 ori mai rapid decit nitrogenul care este majoritar in aer. CO2 absorbit intra in torentul circulator si este eliminat rapid, prin plamani in aerul expirat. Decompresia colonului dupa o insuflatie cu CO2 se produce in maximum 21 de minute.

In mod current, CO2 utilizat in practica, este furnizat de un regulator de CO2 atasat la echipamentul de endoscopie. Acest regulator asigura un debit  controlat de CO2 ceea ce face insuflarea cu CO2 o tehnica foarte sigura. Deasemenea insuflatia cu CO2 este folosita si in chirurgia endoscopica.

 

In concluzie, studiile effectuate si experienta pacientilor arata ca folosirea CO2 in   endoscopie, scade semnificativ durerea si gradul de discomfort in timpul procedurei ceea ce face pacientul mult mai prezent in timpul investigatiei. De asemenea colonoscopia cu insuflatie de CO2 este o metoda sigura, refacerea dupa procedura este mult mai scurta si pacientul isi poate relua intr-un timp scurt, activitatea. Din pacate, din motive financiare probabil, insuflatia cu CO2 nu este inca  utilizata pe scara larga desi centrele  universitare  folosesc CO2 de rutina pentru insuflatie.

Pagini web Bacau