COLONOSCOPIA
Colonoscopia este metoda care exploreaza endoscopic zona anala, rectul, sigmoidul, descendentul, transversul, colonul ascendent, cecul si valva ileo-cecala. De rutina se poate explora si ultima ansa ileala. Colonoscopia are rol diagnostic, dar si terapeutic: biopsierea, coloratiile intracavitare, polipectomia, hemostaza leziunilor sangerande, mucosectomia, dilatatiile stenozelor, insertia de stenturi in obstructiile critice cu ocluzie intestinala, etc. Ca orice explorare endoscopica, colonoscopia are o rata mare de eficienta diagnostica, peste 95 %. In plus dezvoltarea conceptului de screening (prevenire) al cancerului colonic a dat o magnitudine noua acestei explorarii, mai ales pentru procedurile care trebuie aplicate in conditii-de-ambulator.
Inainte de procedura, medicul endoscopist va va explica in detaliu procedura. Este vorba despre o explorare foarte detaliata a intestinului gros incepand de la nivelul rectului si pana la intestinul subtire cu ajutorul unui aparat sub forma de tub flexibil si subtire (cca 10mm) numit endoscop (colonoscop), dotat cu o camera minuscula de luat vederi si cu o sursa de lumina, care transmite imaginile din interiorul intestinului catre un monitor pe care acestea se vizualizeaza si inregistrarea pe DVD.
Indicatii
Cu ajutorul colonoscopiei se pot identifica leziuni ale intestinului gros. De obicei aceasta explorare se efectueaza in urmatoarele situatii clinice
- prezenta sangelui in materiile fecale (hematochezis);
- tulburari de transit intestinal persistente (constipatie, diaree si mai ales alternanta intre constipatie si diaree);
- dureri abdominale de cauza neprecizata, mai ales la persoanele peste 45 ani;
- istoric familial de cancere colonice sau de tub digestiv;
- istoric familial de polipi colonici;
- unele analize de laborator modificate, de cauza incerta (sideremie/fier in sange scazuta, teste de inflamatie modificate, VSH, fibrinogen, CRP crescute);
- markeri tumorali cu valoare peste normal (CEA, CA 19-9);
- screening (la pacienti fara simptome, in scopul preventiei sau descoperirii precoce a unui posibil cancer colonic respectiv polipi colonici). In foarte multe state occcidentale colonoscopia screening dupa varsta de 40-45ani a intrat in practica curenta, deoarece in urma unor studii statistice extensive s-a ajuns la concluzia ca aceasta este cea mai buna metoda de prevenire a cancerului colo-rectal – prin identificarea si rezecarea polipilor colonici din care ia nastere cancerul.
Explorarea propriu-zisa dureaza in medie 15-20 minute, timpul variind insa semnificativ in functie de conformatia individuala a colonului, de prezenta sau absenta in trecut a unor interventii chirurgicale la nivelul abdomenului. In cursul acestei examinari se pot preleva si biopsii daca exista leziuni care sa necesite acest lucru. Prelevarea de biopsii se realizeaza numai cu acordul pacientului sau al apartinatorului, daca pacientul este sedat.
Timpul total necesar procedurii in ansamblu este insa de cca. 60 min, incluzand consultul si sedarea, cat si explicarea rezultatului procedurii, fapt care se face pe loc.
Este dureroasa aceasta procedura ?Aceasta este intrebarea care ii preocupa pe majoritatea pacientilor si este firesc sa fie asa. Trebuie spus ca in majoritatea cazurilor (8 cazuri din zece), si implica doar un grad de disconfort mai mare sau mai mic functie de anatomia individuala a colonului, prezenta eventuala a unor interventii chirurgicale pe abdomen si, bineinteles, de toleranta individuala fata de durere. In situatiile in care exista dureri semnificative, se administreaza de catre medicul endoscopist medicamente suplimentare cu efect antialgic (impotriva durerii).