Hepatita B: rezultate promitatoare ale noilor tratamente antivirale HBV

Hepatita B in sarcina
20 decembrie 2017
Colonoscopia mai putin dureroasa
4 iunie 2018
Show all

In cadrul Congresului ZINBIMB de la Zilele Institutului Matei Bals s-au pus in discutie si noile tratamente promitatoare pentru tratarea mai eficienta si chiar vindecarea Hepatitei B.

La ora actuala, tratamentele moderne (antivirale cu actiune directa) pot vindeca doar Hepatita C,  noile medicamente folosite in tratamentul hepatitei cronice virale de tip C se dovedesc foarte eficiente atat in studiile clinice cat si viata reala din Romania. In 2016, in Romania au fost tratati cu acest tip de medicamente aproximativ 6000 de pacienti, la care ratele de raspuns virologic sustinut au fost de peste 98-99%, adica, vindecerea completa de infectia HVC.

Infectia cu virusul hepatitic B insa, se abordeaza cu terapie bazata pe interferon si analogii nucleozidici. Tratamentul standardizat care se aplica atat in Romania cat si in alte tari, au la baza Interferonul.

Pentru ca aceste tratamente ofera o rata de vindecare mica, de 30%, cercetatorii din industria farmaceutica cauta noi solutii pentru a limita efectele negative ale virusului asupra ficatului si a-l elimina din organism.

Exista mai multe strategii inovatoare prin care cercetatorii incearca sa trateze infectia cu HVB. Printre cele mai interesante strategii se enumara antivirale cu actiune directa ce blocheaza replicarea virala, inductori de moarte celulara programata ale celulor hepatice infectate, inhibitori de intrare ale virusului si agenti cu actiune asupra sistemului imunitar al gazdei.

Una din clasele de medicamente aflate in teste clinice avansate este cea a inhibitorilor cccADN-ului viral.

„Covalently closed circular” (ccc) ADN virusului hepatitic tip B este un ADN special care se formeaza in urma replicarii virale in celula gazda, si care poate persista pentru o perioada lunga de timp si asfel facand hepatita B dificil de tratat. Blocarea cccADN-ului conduce la blocarea replicarii virale si la posibila eliminare a materialului genetic viral din celula gazda, deci vindecarea. La ora aceasta se desfasoara studii clinice cu inhibitori ai cccADN-HVB, iar rezultatele sunt incurajatoare.

O alta optiune de tratament pentru HVB vizeaza revigorarea raspunsului imunitar al limfocitelor T la infectia cu virusul HVB. PD-1 este un receptor al limfocitelor T de care se pot lega anumite molecule ce blocheaza raspunsul imun in cazul infectiilor. Inhibitorii PD-1, blocheaza legarea acestor molecule de receptorul PD-1 a limfocitelor T, permitand dezvoltarea unui raspuns imun al organismului contra virusului.

Se considera in Romania sunt peste 800.000 de pacienti infectati cu HVB si la nivel global, in jur de 350 de milioane de oameni.

Pentru o buna gestionare a bolii si evitarea raspandirii se impune vaccinarea si in continuare necesitatea depistarii cat mai rapide a existentei infectiei cu includerea persoanelor infectate in programele curative.

Pagini web Bacau