Pregatirea pentru ecografie

Ecografia abdominală


În vederea efectuării unei ecografii de calitate, pacientul trebuie să cunoască anumite aspecte deosebit de necesare pentru acurateţea analizei.   Ecografia se poate face fără o pregatire prealabilă numai în condiţii de urgenţă. În mod normal insa, este recomandabil să nu se mănânce cu cel puţin 6 ore înainte şi trebuie consumate numai lichide negazoase..

Pentru obţinerea unor imagini de şi mai bună calitate în ecografia abdominală este indicat ca, în preziua examinării, pacienţii să ia 1-2 plicuri de SMECTA dizolvată în puţină apă.

Pentru buna vizualizare a abdomenului inferior este bine ca vezica urinară să fie plină-pacienţii să nu urineze un timp înainte de examinare.

Desigur că, în funcţie de organul sau organele examinate, există indicaţii specifice. La diabetici se recomandă o dietă lichidă, iar pentru investigarea vezicii biliare este necesară o dietă totală pentru o diagnosticare exactă.

Pentru examinarea pelvisului, pacientul trebuie să consume 5-6 pahare de lichide, cu aproximativ o oră înainte de examinare. Astfel vezica urinară este plină, iar vizualizarea uterului şi a ovarelor este corectă, eventualele chisturi de dimensiuni mici sau o sarcină mică fiind uşor de observat.

Pregatirea pentru ecografie


Ecografia ajuta la stabilirea unui diagnostic corect, si necesita o pregatire prealabila. Astfel, inainte de a face investigatia trebuie sa aveti grija si sa respectati cateva reguli de baza:


In ecografia de abdomen superior (prin care se examineaza ficatul, colecistul, splina, pancreasul):
  • cu o zi inainte de aceasta investigatie, pacientul nu trebuie sa consume alimente in exces si sa evite alimentele care produc balonare (fructe, dulciuri, lapte proaspat)
  • cu cel putin 12 ore inainte de investigatie, pacientul nu trebuie sa aiba o masa bogata in grasimi, sa nu consume lichide indulcite, acidulate

In ziua anterioara ecografiei abdominale se recomanda a se lua la fiecare masa 2 tablete de Triferment si 1 tableta Carbune medicinal (sau 2 tablete Kebene). Rolul Trifermentului este de a stimula activitatea enzimelor intestinale iar carbunele de a absorbi gazele intestinale. Astfel, la ecograf se vor vedea mult mai bine toate formatiunile anatomice.

In Ecografia de abdomen inferior (prin care se examineaza tractul renovezical, ovarele):

Se recomanda ca pacientul sa consume apa sau sucuri necarbogazoase cu o ora inaintea examinarii tractului renovezical (cel putin 3 cani cu apa, aproximativ 1000 ml apa) si sa nu urineze inainte de efectuarea examenului ecografic

Ecografie generala (abdomen superior si inferior) – toate cele mentionate mai sus

Lipsa alimentatie cu 8-12 ore inainte de examenul ecografic, duce la o mai buna vizualizare a aortei abdominale.

Pagini web Bacau