Ficatul este cel mai voluminos organ abdominal, avand o greutate de 1200-1500g. Este cunoscut si ca fiind cea mai mare glanda din organism.
Indeplineste in liniste extrem de multe functii, avand:
Intervine in metabolismul proteinelor, lipidelor, glucidelor, bilirubinei, acizilor biliari, fierului, vitaminelor.
Dintre cele peste o mie de procese chimice care au loc in ficat, mentionam numai cateva actiuni:
Intervine in:
Afectiunile ficatului poarta denumirea generica de hepatite si sunt determinate de:
Hepatitele se numesc cronice daca afectarea hepatica se mentine timp de 6 luni. Cele mai frecvente hepatite cronice sunt:
Hepatitele evolueaza tacit o perioada lunga de timp. Nediagnosticate si netratate corespunzator degenereaza in ciroze hepatice sau chiar cancer hepatic.
Daca sunteti diagnosticat cu hepatita cronica este bine sa respectati urmatoarele recomandari:
CATEGORII DE ALIMENTE |
ALIMENTE INTERZISE |
ALIMENTE PERMISE |
SUPE |
Supe grase cu rantasuri, ciorbe drese cu smantana |
Supe slabe de carne, legume, zarzavat, supe creme de legume, borsurile |
CARNE |
Carne grasa (de porc, miel, rata, gasca, vanat, mititei, afumaturi, mezeluri) |
Carne slaba de vaca, vitel, pui, curcan, fiarta, inabusita sau pe gratar |
GRASIMI |
Unt topit, smantana, slanina, seu, untura, jumari, uleiuri prajite, maioneza
|
Grasimi vegetale:margarina, uleiuri vegetale (de floarea-soarelui, masline, porumb) crude |
OUA |
Oua fierte tari, ochiuri prajite, omleta, preparate din galbenus crud |
Ochiuri ramanesti (in apa), albus fiert (2 oua/saptamana) |
LACTATE |
Smantana, frisca, branzeturi grase, fermentate, inclusiv branza de burduf, branzeturi topite, cascaval la capac |
Lapte dulce, lapte batut, iaurt, kefir, sana, branza de vaci, cas, telemea, urda |
PESTE |
Peste gras (crap romanesc, nisetru, cega, morun, somn), saramura, peste sarat, afumat, conserve de peste, icre de orice fel, moluste |
Peste slab (cod, merlucius, pastrav) fiert sau la gratar |
LEGUME |
Fasole, mazare uscata, linte, varza, ridichi, ceapa, usturoi, castraveti, gulii, ardei, rosii, vinete, ciuperci, bureti |
Fasole verde, mazare verde, morcovi, dovlecei, gulii, cartofi, spanac, urzici, conopida, salata, porumb |
FRUCTE |
Nuci, alune, caju, arahide, migdale, fistic, seminte de dovleac, floarea soarelui |
Mere, pere, caise, piersici, prune, struguri, zmeura, capsuni, fargi, pepene verde si galben, banane |
FAINOASE |
Pateuri, saleuri, croissant, painea neagra, intermediara, painea proaspata, arpacasul, graul ca atare |
Orez, gris, paste fainoase (fidea, taitei, macaroane), cereale tip musli, sufleuri |
CONDIMENTE |
Piper, ardei iute, boia de ardei, otet, hrean, mustar, ketch-up, dessenguri pe baza de smantana, maioneza |
Patrunjel, marar, leustean, cimbru, coriandru, oregan, busuioc, maghiran, dafin, tarhon, suc de lamaie |
DULCIURI |
Prajituri cu frisca, creme cu unt, ciocolata, inghetata, foietaj, torturi |
Budinci de gris, orez, paste fainoase, tarte, placinta cu mere, branza, marmelada, magiun, dulceata, miere, compoturi, bezele, tarte, sarlote
|
BAUTURI |
Bauturi alcoolice (inclusiv bere, vin) |
Sucuri naturale de fructe, 1 cafea/zi |