Ecografia abdominala

Ecografia abdominala

Ecografia este utilizata de mai bine de jumatate de secol şi a devenit una dintre cele mai larg utilizate metode de diagnostic în medicina modernă. Din punctul de vedere tehnologic si financiar este mai accesibila, in comparaţie cu alte metode imagistice precum tomografia computerizată sau rezonanţa magnetică nucleară. Ecografia este şi o metodă sigură deoarece nu utilizează radiaţii ionizante mutagene, care pot duce la rupturi cromozomiale şi favoriza apariţia cancerului.

Ecografia abdominală este recomandată pentru a afla cauza disconfortului abdominal, a vizualiza si verifica dimensiunea, forma, densitatea şi structura organelor si sistemelor din abdomen, ficat, rinichi, pancreas, splina, aorta etc. Ecografia abdominală detectează calculii biliari (litiaza biliara), gradul de inflamare a colecistului (colecistita) sau permeabilitatea ductelor biliare care pot fi blocate de o piatră sau dilatate de alte cauze inclusiv pancreatice.

Ecografia abdominală este necesară si pentru a evalua problemele rinichilor - pietre la rinichi, formaţiuni tumorale, dar şi afecţiuni ale pancreasului şi splinei. Prin ecografia abdominală, specialistul află dacă o masă, în oricare dintre organele abdominale, este o tumoare solidă sau un chist lichidian. Un rol important il poate avea si folosirea tehnicii doppler. Astfel se poate vizualiza vascularizatia unei anumite structuri, se pot determina vitezele fluxului sanguin intr-un anumit vas, se poate studia permeabilitatea vasculara. Mai mult, prin elastografie putem evalua duritatea unei zone de interes, masura gradul de fibroza hepatica sau orienta diagnosticul malign/benign in cazul identificarii unei tumori.

Ecografia nu are contraindicaţii şi este chiar recomandabil să se facă de cel puţin una sau de două ori pe an.  Ecografia abdominală vizualizeaza organele din cavitatea abdominala, arată forma lor, dar nu dă informaţii despre funcţionarea lor. În aceste condiţii, diagnosticul se stabileşte ţinând cont şi de alte examene sau analize de laborator.

Chist Renal

Chist Renal

Elastografie Hemangiom Hepatic

Elastografie Hemangiom Hepatic

Elastografie Hepatica (normal)

Elastografie Hepatica (normal)

Formatiune Hepatica Hiperecogena

Formatiune Hepatica Hiperecogena

Hemangiom Hepatic

Hemangiom Hepatic

Sludge(noroi) biliar

Sludge(noroi) biliar

Pagini web Bacau