Endoscopie superioara

Endoscopie superioara

 • Reprezinta metoda prin care se examineaza esofagul, stomacul si duodenul. Examinarea se realizeaza cu ajutorul unui endoscop - un tub flexibil, de calibru redus, care se introduce in cavitatea bucala si de aici in esofag, stomac, duoden, fara a jena respiratia. Inaintea endoscopiei, pacientului i se prezinta aparatul folosit si i se explica in ce consta investigatia. Pacientul este culcat pe partea stanga pe pat si o piesa bucala este introdusa in cavitatea bucala pentru a preveni lezarea endoscopului.
 • Medicul care efectueaza endoscopia digestiva superioara vede toate detaliile anatomice si eventualele leziuni, ele putand fi fotografiate sau inregistrate (dupa caz). In timpul endoscopiei, daca exista indicatie, se pot lua biopsii. Fragmentul de biopsie se poate preleva daca exista leziuni sau pentru depistarea infectiei cu Helicobacter pylori. Testul pentru Helicobacter pylori este un test rapid cu rezultatul la 15 - 30 minute dupa manevra.
 • Timpul total destinat procedurii este de circa 30 minute iar timpul efectiv al explorarii de cel mult 5 minute.
 • Pentru endoscopia digestiva superioara este bine sa existe o recomandare de la un medic care sa va fi consultat. Acesta poate sa fie medic de familie, medic internist, medic chirurg sau medic gastroenterolog. De asemenea, manevra se poate efectua si la cererea dumneavoastra. Este recomandat sa fie facuta o evaluare prealabila de catre medicul care efectueaza manevra.
 • Pregatirea pentru endoscopia digestiva superioara
 • Pentru ca examinarea sa se poata efectua in conditii normale, este necesar ca stomacul sa fie gol (fara continut). Pentru aceasta, este necesar sa nu mancati si sa nu beti cu 7 ore inainte de manevra (cu o seara inainte de manevra). Daca manevra se face dupa ora 14 se poate manca pana in ora 7:30 un mic dejun redus cantitativ, fara grasimi si carne.
 • Trebuie oprite antiacidele, pansamentele gastrice, preparatele care contin fier. Medicul care face investigatia trebuie informat despre bolile avute anterior, interventiile chirurgicale si eventualul tratament medicamentos pe care il luati in mod obisnuit. Medicul trebuie anuntat daca exista alergii la medicamente, Xilina.
 • Daca luati medicatie anticoagulanta este bine sa anuntati cu 5 zile inainte de manevra, medicul curant cardiolog in vederea stabilirii unei noi scheme sau eventual opririi medicatiei. Daca aveti diabet zaharat trebuie sa anuntati la programare pentru a fi programat dimineata.
 • Daca doriti sedare pentru manevra, trebuie sa mentionati acest lucru in momentul programarii. Sedarea este administrarea unei substante sedative prin injectarea pe vena. Rolul sedarii este diminuarea senzatiilor provocate de manevrele endoscopice, de a suporta mai bine manevra. Dupa sedare apare un efect de linistire, de calmare a anxietatii, o usoara somnolenta. Sedativul se dozeaza in functie de toleranta si necesarul individual.
 • Dupa examinare veti ramane in salonul de asteptare intre 30 - 60 minute. Dupa manevra nu aveti voie sa conduceti masina timp de 24 ore. De asemenea, este recomandat sa amanati luarea unor hotarari importante sau semnarea unor acte. Este indicat sa veniti insotit, deoarece dupa sedare poate exista o stare de somnolenta.
 • Inainte de a efectua investigatia, veti fi rugat(a) sa semnati consimtamantul informat, care sa certifice ca ati citit cele prezentate si ca doriti sa fiti examinat(a) in conditiile prezentate. Desigur, veti putea adresa orice intrebare in legatura cu investigatia, inainte de a semna consimtamantul.
 • Complicatii endoscopie digestiva superioara
 • Sunt extreme de rare la persoanele fara afectiuni cardiace sau respiratorii semnificative (1 la 10000 examinari) si constau in mici sangerari si ulcerari ale mucoasei. Ele sunt complet vindecabile. Daca dupa examinare aveti dureri, scaune negre, varsaturi, informati medicul de urgenta.
Endoscopie superioara

Endoscopie superioara

Endoscopie infectie cu H.Pylori

Endoscopie infectie cu H.Pylori

Ulcer Peptic

Ulcer Peptic

Ulcer Gastric

Ulcer Gastric


E.D.S.

E.D.S.

Pagini web Bacau