Esti curios cum poti avea un ficat sanatos?

Managementul pacienţilor cu Hepatită cronica C
10 octombrie 2017
Cum sa mananci
24 octombrie 2017
Show all

Ficatul este unul dintre cele mai importante organe ale corpului. De aceea, trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă să-l păstrăm sănătos.

Este bine de ştiut că, alcoolul, medicamentele, virusurile hepatice, alimentaţia bogată în grăsimi şi zaharuri îţi pot îmbolnăvi ficatul.
1. Vaccinează-te! Este important să te vaccinezi împotriva hepatitei A (vaccinul se vinde in farmacii si se poate face la cerere la medicul de familie) şi a hepatitei B (vaccinarea anti VHB aduce mari beneficii, eliminând riscuri mari, cu mici costuri).
2. Fa-ti analizele medicale regulat, (LDH, TGP/ALT, TGO/AST, albumina, proteine totale, bilirubina totala). De multe ori, o afecţiune a ficatului este descoperită întâmplător (în urma unor analize care se fac pentru alte boli).
3. Ai grijă ca alimentaţia ta să fie bogată în fructe şi legume proaspete. Antioxidanţii din compoziţia acestora protejează ficatul. În acest sens, consumă cât mai des broccoli, varză, conopidă.
Evita, pe cit posibil, grasimile animale, grasimile de sinteza, mincarurile prajite in ulei (cartofii prajiti de exemplu), preparatele pregatite la fum, sosurile, rintasurile.
4.Controleaza-ti greutatea corporala. Obezitatea nu face bine la ficat.
5. Alege alimente bogate în vitamina B. Fasolea uscată, mazărea, soia, sau peştele proaspat sunt variante ideale ce te vor ajuta să ai un ficat sănătos.
6. Evită alimentele sarate (care conţin sodium). Din păcate, trebuie să renunţi complet la chipsuri, cartofi prăjiţi şi popcorn. Sunt delicioase, dar fac mult rău ficatului.
7. Alcoolul este complet interzis. Dacă vrei să ai un ficat sănătos, nu consuma alcool deloc. Ficatul este organul care răspunde de filtrarea si neutralizarea toxinelor in organism. De asemenea, lasă-te de fumat (dacă ai acest obicei).
8. Încearcă să iei medicamente cit mai rar. De asemenea, specialiştii îţi recomandă să apelezi la medicamente doar atunci când este neapărată nevoie şi numai dacă acestea au fost recomandate de către un medic. Automedicaţia îţi poate pune în pericol ficatul.
9. Evita sucurile artificiale si bauturile carbogazoase. Consuma doar apa plata sau, ocazional sucuri naturale (fara zahar, indulcitori si arome sintetice).
10. Respectă regulile de igienă. Spală-te cât mai des pe mâini. Nu mânca niciodată înainte de a face acest lucru. Nu bea din paharul/sticla altuiva şi nu mânca cu tacâmuri care nu îţi aparţin. Aceste reguli sunt esenţiale pentru a păstra ficatul intact.
Hepatita virală A, numită şi boala „mâinilor murdare”, are transmitere digestivă (de la fecale care contamineaza alimentele).
Hepatita virală B, are trei căi de transmitere:
1. La naştere, de la mamă la copil.
2. Se transmite uşor pe cale sexuală.
3. Contactul cu sânge contaminat.
Hepatita virală C
Principala cale de transmitere este SÂNGELE CONTAMINAT (transfuzii, droguri, tatuaje, instrumente nesterile, etc).

Pagini web Bacau